Groepsverzekering

hd wallpaper, nature wallpaper, couple-4364577.jpg

Wat houdt een groepsverzekering in?

Bij een groepsverzekering zet de werkgever jaarlijks een bedrag opzij voor de werknemer. Dit betreft ofwel een procentueel- ofwel een forfaitair bedrag. Deze premies worden bij het pensioen uitgekeerd aan de aangesloten werknemer. 

Waarom kiezen voor een groepsverzekering?

Een groepsverzekering biedt heel wat voordelen, zowel voor de werkgever als de werknemer. 

Werknemer

  • Opbouw aanvullend pensioen. Het wettelijk pensioen is voor velen onvoldoende om de huidige levensstandaard te behouden. Een extraatje op het einde van de carrière is dan mooi meegenomen. 
  • Vaak zijn er nog een aantal waarborgen verbonden aan het aanvullend pensioen:
    • een overlijdensdekking met uitkering naar de wettelijke erfgenamen of naar een vooraf gekozen persoon (bijvoorbeeld de partner). 
    • rente bij arbeidsongeschiktheid
    • wezengeld indien er kinderen ten laste zijn
  • Fiscaal voordeel. Het extralegale pensioen dat je dankzij de groepsverzekering krijgt wordt minder zwaar belast dan je gewone loon. 

Werkgever

  • Een uitgebreide groepsverzekering kan een troef zijn in het aantrekken van nieuwe getalenteerde werkkrachten
  • Fiscaal voordeel. Als werkgever kan je de premies van een groepsverzekering aftrekken als beroepskost
  • Aantrekkelijke beloning. Een evenwaardige verhoging van de premie van de groepsverzekering levert een werknemer netto meer op dan een verhoging op het brutoloon.

Hoe kan ik een groepsverzekering nemen?

Een groepsverzekering kies je als werkgever als extralegaal voordeel. In sommige sectoren is een groepsverzekering verplicht maar in de meestal gevallen kan je zelf kiezen om al dan niet deze verzekering af te sluiten. 

Hoeveel brengt een groepsverzekering op?

Bij een groepsverzekering wordt vanuit de overheid een minimum rendement van 1,75% voorzien. Indien de verzekering minder opbrengt, moet de werkgever dit bijbetalen. Momenteel zijn de rendementen echter steeds hoger dat dit minimum rendement.

Wat bij verandering van werkgever?

In geval van ontslag zijn er twee mogelijkheden: 

  • Het opgebouwde kapitaal blijft bij de huidige verzekeraar laten staan. Er gebeuren dan geen nieuwe stortingen in de verzekering, maar de rente blijft wel lopen. 
  • Indien de nieuwe werkgever ook een groepsverzekering aanbiedt, kan de opgebouwde reserve ook worden overgezet naar de nieuwe groepsverzekering.

Kan ik als zelfstandige ook een groepsverzekering nemen?

Ook als zelfstandige kan je een groepsverzekering opstarten. We spreken dan van een VAPZ of Vrij aanvullend pensioen zelfstandigen. Werk je als zelfstandige vanuit een vennootschap kan je een IPT opstarten of individuele pensioentoezegging. Welke bedragen je hier best in kan storten, kan je boekhouder samen met je bekijken. Vraag vandaag nog via Verzekeringen.be je offerte aan en begin met pensioensparen.

Vraag een offerte